Eenden

Zojuist een kort deel van mijn leven intens bezig geweest met eenden. Met eenden met jongen.

Sinds een paar jaar hebben we een korf en zijn er meestal twee vrouwtjes die erin willen en soms verdachten we hen ervan dat ze er allebei eieren in legden.
De vrouwen lijken sprekend op elkaar.
Maar al jaren broedt dezelfde eend en soms zit ze in maart al op het hek, zo van waar-blijft-die-korf-nou?

Dit jaar was ze er weer en vaak kwam ze even van het nest en schooide om brood. Soms tot op het terras en eens tikte ze met haar snavel op het raam toen ze - alweer - belaagd werd door zo'n stomme woerdenvrijer. Soms werd ze onder mijn ogen verkracht en ik kon niks doen! Ook haar mannetje niet, die wel zijn uiterste best deed die onbeschofte indringer te verjagen. Hoe durftie. Een broedende vrouw!

Gisteren waren we er van overtuigd dat ze daar ineens in onze haven zwom. Met tien jongen!! Ze at ons brood, haar jongen klommen op een stuk aangespoeld hout....We namen foto's etc.
En waren trots op haar. Ze is al oud. Denken we. In ieder geval broedt ze bij ons al een jaar of vijf.

Toen keek Albert gisteravond nog even in de korf.
Zit onze eend daar te broeden! Huh?
Ze wilde ook niet meer van het nest af, toen haar trouwe mannetje al het brood opschrokte. Morgen komen de jongen zeiden we.
Vanmorgen zag ik haar aan de overkant. Met zoals altijd haar negen jongen!

Prompt hadden we geen brood, alleen in de diepvries. Gister alles opgevoerd vanwege de geboorte. Van de andere dus.
Nu zwemmen er twee eendenmoeders met hun jongen hier. Die andere broedt dus ook nog altijd hier vlakbij  in de buurt. Maar die van ons is de beste, die schuilt meteen in het riet en laat zich niet gek maken door beschuit. Zelfs niet door geweekt beschuit.
Die andere wel hoor. Maar die is al een jong kwijt. Per dag verliezen ze er eentje. Ook die ontzettend goede moeder van ons. Na een ruime week is ze er vaak weer. Helemaal alleen.
En begint ze weer opnieuw. Dappere meid!

Kun je van een eend gaan houden? In ieder geval gééf ik om haar.
©MM 09-05-2017