Klein

Wat is het toch maf dat één zo'n klein miniscuul puistje zo'n pijn kan doen. Echt raar. Niemand ziet het, terwijl het voelt alsof het mijn halve gezicht inneemt. Zo voelt het qua pijn en ook in mijn hersenen. Hoe kan dat?!

Het kan gewoon je hele dag bederven. Een sollicitatiegesprek met puistje?! Een onmoeting met een leuke vreemdeling? Van stralende vrouw verander je in no-time in een ontwijkerige, wegkijkende, verhullende stakker.

En waar gaat het over?! 99% van de mensen die je tegenkomt ziet het niet eens. Die zien je mooie ogen of lekkere borsten of ze denken continu aan hun eigen verborgen puistje.
Jammergenoeg zijn de mensen die het wèl zien vaak ook bijdehand genoeg om te zeggen: "Je hebt een puistje daar, weet je dat? Ja ik dacht ik zeg het maar even..."

Nou bedankt. Spinazie kan ik nog tussen mijn tanden weghalen, een merkje kan makkelijk naar binnen worden gewurmd en wc-papier is ook zo los. Alleen een beetje lastig onoplvallend weg te moffelen maar ok. Maar wat heb ik er aan als je me vertelt dat ik een puistje heb? "Oh dank je, ik zal het even wegtoveren" of "Ja, mooi hè?! Ik heb een half uur voor de spiegel gestaan om het er zo op te krijgen." Nee, het effect van zo'n zogenaamd goedbedoelde opmerking is: 'Het valt dus wèl op, fuuuuck! Zie je wel dat iedereen het ziet!!!'

Er is een dunne scheidslijn tussen een opmerking maken om de ander werkelijk te helpen en een opmerking maken om jezelf beter te maken. 'Oh wat behUlpzaam van mij...' Ik vind het ook lastig. Wij mensen bemoeien ons graag ergens mee en vinden het nou eenmaal heerlijk om het beter te weten.

Mijn enige criterium is 'Wat zou ik voelen als iemand dit tegen mij zou zeggen?' Beschaamd geeft niet, beetje ongemakkelijk is ook prima, zolang er ook maar iets van opluchting of in elk geval iets van warmte bij zit. En humor. Als ik voel dat ik me kleiner zou voelen, of pijnlijk onzekerder, nou ja, dan ga ik me afvragen waarom ik het precies zou willen zeggen. En dan eerlijk zijn en je eigen arrogantie, betweterigheid, bemoeizucht, belerendheid onder ogen zien. Hou gewoon je kop dan, Fem!

Eerlijk tegen jezelf zijn en zien dat je inderdaad wel eens iets zegt om een ander klein te maken zodat je groter lijkt (terwijl het omgekeerde gebeurt, denk ik). Maar iedereen doet het wel eens. Alleen, hoe vaker je het herkent, hoe eerder je het herkent, hoe makkelijker je jezelf optijd kunt stoppen.

Waarom wil ik dit gaan zeggen? Hoe maakt het de wereld beter?

Haha, vervang 'zeggen' door 'schrijven' en dit hele stukje is één stuk beterweterij. Misschien. Ik hoop het niet, maar grappig en licht ironisch vind ik het wel. Sorry dus, ik bedoelde het goed. Lol ook zo'n heerlijke dooddoener. Als iemand dat tegen me zegt ga ik subiet twijfelen aan diens goede bedoelingen.

Maar goed. Sorry als ik belerend over kom! Doe vooral lekker waar je zin in hebt ARGH dat is ook belerend. Tsjong. Zo komt er nooit een einde aan dit stuk.

Fijne dag allemaal! Zo.
©FW 01-03-2017