Natuurkracht


Het regent. Het rommelt in de lucht boven mij. Ik kijk door het raam naar buiten en zie dat de lucht groen grijs is gekleurd. Nu rommelt het harder. Het soort waarvan S. zijn stem paniekerig hoog maakt.

Ik houd ervan als het losgaat in de lucht. Tenminste, nu ik in dit fijne huis woon dat mij beschermen zal. In een tent of caravan geniet ik niet van onweer. Slogisch, toch?

Maar S. is 4 jaar en kruipt dus bij de eerste bliksemflits bij mij op schoot. Zoekt bescherming bij mij. En terwijl ik hem dan uitleg dat het de wolken zijn die botsen, en dat het zo erg niet is als dat het klinkt, op die momenten voel ik mij zó nodig. Dan bén ik nodig, met mijn beschermende armen, stem en rust. En ondertussen geniet ik dubbel: van het natuurgeweld boven mij en mijn kind dat zich tegen mij aandrukt. Twee oerkrachten. Natuurkracht.  ( Voelt veel beter dan billen afvegen, boterhammen smeren en de was opvouwen)

Het is weer stil. De lucht nog grijs maar er valt geen regen meer uit. Ik ben opgelucht voor S. Want die heb ik net voor de bui naar school gebracht, de middagpauze was voorbij.
Toen de wolken met elkaar botsten zat S. in de kring, met nog 29 andere kinderen.
Voelt S. zich veilig bij zijn nieuwe juf, nieuwe klas, op zijn stoeltje in de kring? Veilig genoeg om te laten merken dat hij het maar niks vindt, die botsende wolken?

Ik neem me voor om het straks aan zijn juf te vragen. Of ze heeft opgemerkt hoe S. reageerde.
Welk antwoord hoor ik het liefst? Ik weet het niet. Trots als hij dapper was? Dan was ik dus niet zo hard nodig? Au. Of mocht hij bij de juf? Boden haar armen en stem dezelfde veiligheid? Nee, niet zo denken..
Want mijn moederhart klopt toch wel door. Mijn moederhart slaat een slag over als ik mijn kind achterlaat op een school waar een grote onweerswolk boven hangt. Gelukkig heb ik ook een moederhoofd, dat mijn hart vertelt dat dit normaal is, loslaten soms even pijn doet maar in de kern goed voelen zal.
En dat moeders onvervangbaar zijn. Natuurkracht. Oerkracht.en scheen de zon, net zoals nu.
©MD 05-09-2017