Ontzooien

Ik ben al jaren bezig met gezondheid en goede voeding. Voeding die mijn lijf voedt en voorziet van alle benodigde voedingsstoffen. Voeding waar ik geen hoofdpijn en migraine van krijg. Vaak heb ik eraan gedacht om een opleiding te gaan doen in die richting; voedingsdeskundige, Auyrvedisch therapeut, orthomoleculair therapeut of natuurgeneeskunde. Coaching stond ook lange tijd op mijn lijstje. Aan geen van deze opleidingen ben ik ooit begonnen. Omdat Ik het niet eens ben met de meeste adviezen van voedingsdeskundigen, omdat ik het een te eenzijdige benadering vond, omdat het complete plaatje niet klopte, omdat, omdat, omdat.
Op dit moment zijn er zoveel nieuwe inzichten en ontwikkelingen gaande in voedingsland, het ene spreekt het andere ook vaak nog eens tegen. Soms met hilarische conversaties op social media tot gevolg. Ik kwam een bedrijf tegen waarmee ik ging samenwerken, vond een deel van de producten geweldig. Ook voor mijn gezondheid was dat een succes, mijn darmen werden rustiger en ik raakte 10 kilo kwijt.
Toch heb ik besloten om met die samenwerking te stoppen. Ik wilde graag iets waar ik me helemaal goed bij voel, wat op mijn lijf geschreven is, wat bij mijn leefstijl past. Ik wilde ook graag weer mijn crèmepjes bij de biowinkel kopen, daar ben ik nou eenmaal dol op :-D
Ik ben ervan overtuigd dat bepaalde dingen ‘zo moeten zijn’ in het leven, want er kwam direct iets anders op mijn pad. Een bedrijf waar ik opnieuw de samenwerking mee aan ben gegaan. (Eigenlijk kwam het net iets te vroeg, er stond een verhuizing, cq verbouwing op de agenda, waar al mijn aandacht en vooral veel energie in ging zitten).
Dit bedrijf is op mijn lijf geschreven, de oorsprong, de filosofe, de producten en energie zijn zo mooi! Voed je met de oorsprong, de basis van leven. Het past precies bij mijn opvatting over gezonde voeding. Puur, zoals het hoort.
Als je me een beetje kent, weet je dat ik niet zo ben van ‘zoals het hoort’. Maar deze ‘zoals het hoort’ is niet een opvatting van mijzelf (ook wel een beetje natuurlijk) maar meer een logisch ‘weten’ zonder dat daar een opleiding voor nodig is ;-)
Voed je lichaam met pure ingrediënten en je lichaam doet ermee wat het moet doen om die fabriek (want dat is het!)  perfect draaiende te houden.
Voed je je lichaam met zooi ( kant en klaar, pakjes-en-zakjes, en eenzijdig) dan is het lichaam bezig met ‘ontzooien’ en komt het niet toe aan de dingen die het eigenlijk moet doen om je je gezond, sterk en vitaal te houden. Bovendien beschikt het niet over de nodige voedingsstoffen om dat je te doen, omdat je ze er niet in stopt!  En zie daar, de vicieuze cirkel is geboren, met allerlei kwalen tot gevolg en dat gaat van kwaad tot erger.
Gelukkig ben je nooit te oud om je eetpatroon te veranderen. Gezond eten kun je leren.
Nu is ieder lijf verschillend en zal het voor iedereen dus verschillend zijn wat gezond is. Ik hoef geen rauwkost en champignons te gaan eten, anders lig ik de volgende dag met migraine in bed. Als ik een lange periode wat ongezonder eet (zoals nu na de verhuizing) krijg ik vaker hoofdpijn. Dat is voor mij een teken, dat ik de ‘ongezond knop’ weer om moet switchen en weer te gaan ‘ontzooien’. Gelukkig heb ik een goede basis. Voeding uit zaden, koudgeperst en bomvol essentiële stoffen die mijn lijf nodig heeft.
Nu alleen nog de overheerlijke koeken en veels te lekkere wijntjes laten staan. I can do this :-D
©JY 08-03-2017