Raar

Ik loop nog even snel naar de winkel.  Kinderen in bed, man in bad, nog koffie nodig voor morgen en o, ja de tandenborstel is kapot gegaan (was elektrisch) dus niet vergeten een nieuwe te halen.
Opeens besef ik dat het heel raar voelt, om in het donker hier te lopen, langs de speeltuin, naar de supermarkt. Ligt het aan het weer? Het is van lekker koud, mooi weer omgeslagen naar miezerig warmer -lente is in aantocht- weer. Na het boodschappen doen, op de terugweg besef ik me dat dat het niet is; nee, ik voel me niet meer thuis! Het huis waarin we ruim 7 jaar lang hebben gehuisd, is de afgelopen weken leger, kaler en ook minder gezellig geworden. De buurt met super speeltuin, is niet meer de buurt waar ik me thuis voel. In mijn hoofd woon ik al in Assen, heb ik de kamers al volledig ingericht en de tuin al gezellig gemaakt. Zelfs al bijna klaar voor de zomer.
Ik heb het huis in mijn hoofd al ingericht en zie ik ons er al wonen (dat al een paar maanden overigens) toch is dat ook nog niet thuis.
Naast dat er nog heel, heel erg veel gedaan moet worden, kunnen we er zaterdag in en kunnen we het om gaan toveren tot thuis.
Ik denk na over de periode dat we net in Winsum kwamen wonen. Hoe lang duurde dat ook al weer voordat het als ‘thuis’ voelde? Een week? Een maand of toch wat langer? Of misschien eigenlijk helemaal niet?
Ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat het bijna 6 jaar lang het thuis van onze oudste is geweest en bijna 5 jaar voor onze jongste. Ik heb andere ‘thuizen’ gehad, wel een stuk of 6…ben vaker verhuisd, maar niet elk huis voelde als thuis. Dat lag dan meer aan mij dan aan dat huis.
Nu halen we het thuis van onze kinderen volledig overhoop, als ik me al raar voel in het midden van dit alles, hoe moeten zij zich dan voelen? Op zijn minst een stukje raarder. Alles wat zo vertrouwd is, thuis, vriendjes en school zal anders worden.
Ander huis, andere buurt, andere vriendjes (die nog gemaakt moeten worden) en een andere school. Het zal vast niet erg lang duren, voordat het ‘nieuwe huis’ vertrouwd zal voelen en maar ietsje langer tot het als thuis zal voelen.  Raar zal het na een dag of 3 niet meer zijn, tenminste niet in huis. De buurt, de winkels, de buren, de nieuwe school voor de kinderen zal nog wel wat langer ‘raar aan voelen’…. Tot ik over een tijdje dit stukje weer terug lees en niet meer kan bedenken hoe lang het nu eigenlijk duurde voordat het als thuis voelde.

©JY 23-02-2017