VRIJdag

5 mei, vrijdag, de dag dat we vieren dat we in vrijheid leven. Een voor mij onverwachte vrije dag. Een hele dag voor de boeg met de mogelijkheid van 'vrij zijn'. En wat gebeurt er dan? Als haast vanzelf hangen de jongens achter de Ipad en sleur ik mezelf met vieze ontbijtborden, niet helemaal lege bekers en kleverig bestek naar de vaatwasser. Bijna laat ik mezelf meeslepen in de automatische sleur van een doodnormale dag waarop nou eenmaal veel betekenisloze opruimdingen (letterlijk) voor mijn voeten en handen komen.
Is daar iets mis mee? Neuh, op zich niet. En ik heb de garantie dat deze dag er 1 zal zijn als zo vele andere vrije dagen. Eentje waarop ik wel of niet veel "nuttige" dingen heb gedaan. Eentje waarop het wel of niet gelukt is om een planning te maken. En te halen. Een dag die ik morgen of in ieder geval volgende week al lang weer vergeten ben. Is daar iets mis mee? Neuh, niet echt.
En toch kriebelt er iets.
Neem ik genoegen met een lanterfanterdag, of.... Ik kan deze dag ook dingen gaan doen, gaan kiezen vanuit het bewustzijn dat ik de vrijheid heb om te kiezen. Ik mag zelf kiezen, echt kiezen wat ik ga doen; vanuit VRIJHEID.
En waar kies ik dan voor?
Eerst maar een kopje koffie. Met het risico dat ik onderweg een stel sokken of scheenbeschermers tegenkom die ik net zo goed gelijk ven kanopruimen en dan, als ik toch bij de wasmachine ben, ik ook wel even snel wat was kan sorteren die ik dan naar boven breng en dan voor ik 't echt door heb weer iets tegenkom wat echt voorrang heeft, bijvoorbeeld een mobiele telefoon met een hele rits what's app berichtjes, facebook updates en zalando-aanbiedingen. Blabla, dat dus. Het bekende riedeltje als ik de dag op me af laat komen. Ook best lekker. Prima keuze.
En er is een alternatief waar alle vezels in mijn lijf opgewonden van raken. Wat dat is weet ik nog niet. Maar ik ga het ontdekken. Het idee, dat als we willen, we vandaag alles kunnen kiezen waar we zin in hebben. We zouden bijvoorbeeld de trein kunnen pakken en we weten niet waar we naartoe gaan. Zoiets.
Een totaal ander invullen van vrijheid dan het kopje koffie scenario wat gegarandeerd leidt tot internet-impulsaankopen.
Hmm... Koffietijd, tijd om met de jongens een plannetje te smeden! Vanuit vrijzijn, oeh, yes!!!
©MM 30-03-2017