Wereldvrouwendag

Woensdag 8 maart, wereld vrouwendag. Ik zie het overal voorbij komen op de sociale media. Fijn dat er zoveel aandacht voor is. Er zijn verschillende 'evenementen' waarbij vrouwen in the picture staan. Vrouwen met een stem. Die iets te vertellen hebben. Gister zag ik in DWDD een mooi item over Maya Angelou. Prachtvrouw! Wat ze in haar leven heeft geschreven raakt vandaag de dag nog steeds vele mensen.
Gister ontving ik een mail van Zarayda Groenhart. Zij is benaderd door de redactie van WOMEN inc. Vandaag is er een talkshow op facebook, waarin (power) vrouwen worden geïnterviewd in een interviewmarathon.
Het maakt me blij dat er zoveel vrouwen opstaan om hun stem te laten horen, om hun 'ding' te doen waar ze gelukkig van worden.
Aan de andere kant voel ik boosheid in me opborrelen. Hoezo internationale vrouwendag? Waarom hebben wij vrouwen een speciale dag nodig? Het zou niet nodig moeten zijn!
Waarom is het anno 2017 nog steeds niet normaal dat we als mens gezien worden en niet als vrouw (of man)? Waarom is er nog steeds onderdrukking, mishandeling en discriminatie van vrouwen? Zou het zo kunnen zijn dat als wij als vrouw zijnde vandaag opstaan en zeggen 'stop' tegen alle onrecht,(in alle facetten en hoe groot of klein ook) een internationale vrouwendag straks niet meer nodig is?
De verschillen tussen mannen en vrouwen zijn al eeuwen benadrukt in onze opvoeding en is een onderdeel van ons cultureel erfgoed geworden. Om ons als mensheid daar van te ontdoen, zullen we een aantal generaties verder zijn. Die verantwoordelijkheid ligt niet alleen bij de mannen, maar ook bij onszelf. Ja, ik denk dat wij als vrouw zijnde daar ook in dienen te veranderen.
Heb je ooit een man gezien die iemand probeert te verleiden om iets (leuke baan bv) gedaan te krijgen? Waarom zou je dat als vrouw dan wel doen? Je wilt toch graag iets doen omdat je dat kunt, omdat je daar goed in bent en niet omdat je goed in verleiden bent? Ik merk dat ik dit een moeilijk punt vind. Als vrouw mag je natuurlijk zelf bepalen hoe je eruit wilt zien. Het maakt niet uit wat je draagt, mannen hebben van je af te blijven, hoeven je niet na te fluiten of te sissen. Duidelijk. Als een man en een vrouw exact hetzelfde werk doen, met dezelfde vooropleiding, met dezelfde jaren ervaring horen ze evenveel uurloon te ontvangen. Duidelijk. In elk land ter wereld zouden jongens en meisjes tot hun 16e naar school moeten kunnen. Duidelijk.
In elk land ter wereld zouden meisjes de mogelijkheid moeten hebben om het werk te gaan doen wat ze leuk lijkt. Duidelijk.
Of toch niet helemaal? Wat is onze verantwoordelijkheid als vrouw in het 'spel der verleiding'? Wat zeg je eigenlijk als je in een ultra kort rokje of naveltruitje over straat gaat? Kijk, ik ben fit, want ik ga elke dag naar de sportschool, zou je ook moeten doen! Of geef je een ander signaal af?
Ik vind de wereld vrouwendag wel een mooie dag om daar eens verder over na te denken. Hoe willen wij dat de komende generaties jongens en meisjes met elkaar omgaan? (Dit gaat natuurlijk veel verder dan alleen de verschillen tussen mannen en vrouwen)
Vandaag zullen veel vrouwen opstaan en hun stem laten horen. Daar zullen veel vrouwen door geïnspireerd worden en wellicht ook hun stem laten horen. In het groot of in het klein. Ik heb in het klein mijn stem laten horen door dit stukje te schrijven. De gedachten over dit onderwerp zouden niet door mijn hoofd zijn gaan spoken als het vandaag geen Wereld vrouwendag zou zijn.
Fijn zo'n internationale dag voor de vrouw!
©JY 08-03-2017